Angajat sau propriul șef?

Postat Apr 24 2016 - 10:33am de catre foculvietii

Criza economică a adus câteva schimbări în sfera profesională. În timp ce unele companii au încercat să se mențină pe linia de plutire, altele au închis porțile. În partea opusă sunt cei care tocmai în aceste vremuri au decis că e mai bine să-și înceapă propria afacere. O idee care probabil a încolțit în mintea multor oameni aflați la răscruce în viața profesională. Dar cum mai bine până la urmă? Angajat sau propriul șef?

Plasa de siguranță

Înainte de a lua decizia să îți începi propria afacere, gândește-te bine dacă această schimbare ți se potrivește. Tot ce te proteja când erai angajat o să dispară. Spre exemplu, dacă într-o zi nu aveai chef de muncă, puteai apela la ajutorul unui coleg sau dacă nu știai să rezolvi o situație, puteai apela la sprijinul unui superior. În cazul în care îți deschizi o afacere, vei fi tu cel care va fi nevoit să ia o decizie și cel care va trebui să dea startul activității.How-To-Motivate-Your-Sales-Team

 

Deciziile de schimbare luate peste noapte și care într-adevăr funcționează nu sunt aplicabile frecvent în viața reală. Pentru început, ai nevoie de o perioadă de cunoaștere de sine. Pune pe hârtie tot ce cunoşti despre tine, ce-ţi place, ce nu-ţi place, spre ce ai aplecări etc. Ai toate şansele să urmeze vremuri grozave, dar ai toate şansele ca înaintea lor să fie unele nu tocmai bune. Crezi că eşti pregătit? Comoditatea şi sentimentul că eşti copleşit de atâtea ore libere pe care nu mai vezi cum să le planifici, pot fi mari duşmani. Acum trebuie să tragi de tine mai mult şi mai tare decât trăgeai ca să te duci la serviciul care nu-ți era pe plac. Trebuie să te pregăteşti pentru probleme mult mai mari decât faptul că ţi-a fost criticat proiectul sau că ţi-a mai fost pus unul în cârcă. Să–ţi creezi propriul program și să lucrezi când vrei reprezintă o plăcută libertate! S-ar putea să descoperi curând că nu-ţi poţi respecta programul cel lejer şi că ajungi să lucrezi noaptea. Înainte, când veneai acasă, problemele de la serviciu rămâneau la serviciu, acum serviciul se mută acasă. Sărbătorile sunt afectate, nu-ţi mai vine să refuzi un telefon legat de slujbă după o anumită oră, cum făceai înainte. Să devii propriul şef nu e greu, trebuie să înveți să fii propriul angajat şi să reuşeşti să te pui la muncă.

Planul de acțiune

După ce ți-ai stabilit punctele forte și ți-ai luat în calcul și limitele, fă un plan de acțiune. În cazul în care nu aplici pentru un proiect de fonduri europene, trebuie totuși să respecţi aceeaşi rigoare a planificării pentru visul tău. Fă calcule peste calcule. În plus, interesează-te, fii curios, deoarece în multe cazuri statul ajută cu anumite sume persoanele care doresc să îşi încerce norocul în afaceri. Fără fiecare pas calculat, cu variante B pregătite în caz de eşec, multă încăpăţânare şi o disciplină pe care ţi-o impui singur.sweda-web-1

Într-adevăr, când alegi să lucrezi pe cont propriu, pierzi protecţia, dar câştigi libertatea, care presupune, mai ales, deschidere şi dispariţia restricţiilor. Faptul că nu mai ai există plasa de siguranță numită șef te face să fii mereu orientat către înainte. Lucrezi cu cine vrei, când vrei, eşti unicul responsabil de ceea ce ţi se întâmplă. Numai de unul singur eşti supus adevăratei concurenţe, pentru că îţi forţezi permanent limitele, te adaptezi, evoluezi. Paradoxal, deşi eşti în competiţie cu orice instituţie sau persoană din domeniul tău de activitate, cel cu care te compari şi te lupţi permanent eşti, în primul rând, tu însuţi. Tot ceea ce faci, bun sau rău, inspirat ori nu, te va reprezenta doar pe tine, nu un departament, nu o companie sau un trust. Dacă te hotărăști să începi o afacere, nu te avânta cu capul înainte. Urmează-ți mereu visele, dar fii calculat. Fă-ți un plan de afaceri, pune în balanță toate aspectele viitoarei afaceri, identifică riscurile și avantajele, oportunitățile și posibilele amenințări. Este de preferat ca înainte de a întreprinde orice acțiune într-o afacere proprie să lucrezi câțiva ani în domeniul respectiv, învățând toate aspectele pe care le implică acel proiect. De exemplu, dacă vrei să îți deschizi un restaurant nu ezita să lucrezi 2-3 luni la unul ca simplu ospătar sau bucătar, dacă este nevoie, înainte de a te apuca. Vei vedea că te va ajuta foarte mult și vei economisi bani, timp și energie.

Realismul

Trebuie să iei în calcul și un posibil eșec. Un final de acest gen poate avea mai multe cauze: poate nu era momentul potrivit, poate piața era suprasolicitată de oferte, nu de cereri etc. Gândește pozitiv, învață din experiență și dacă este ceea ce îți dorești cu adevărat, o poți lua oricând de la capăt.mkltgplancourse275 Ceea ce este în tine, ceea ce știi este numai bunul tău, nu ți-l mai poate lua nimeni. Poți să pierzi bani, putere, poziție, o afacere, dar experiența și cunoștințele dobândite nu le poți pierde niciodată. Poți doar să le sporești. Orice te-ai hotărî să faci, asigură-te că te pricepi și că o faci cu pasiune! Cel mai important lucru este să te duci dimineața la serviciu cu plăcere, indiferent că este o afacere proprie sau doar o companie pentru care lucrezi.

Despre autor

Postati un comentariu