Beneficiile ceaiului pentru sănătate

Postat Apr 24 2016 - 1:54pm de catre foculvietii

De-a lungul timpului, ceaiul a fost folosit atât pentru a trata boli mai grave, cât și pentru probleme minore, cum ar fi alergiile, răcelile sau probleme ale tractului intestinal.Tea_in_different_grade_of_fermentation

Cercetări recente au demonstrat modul în care ceaiul poate proteja organismul împotriva bolilor de inimă și a Alzheimerului. În zilele noastre, există foarte multe tipuri de ceai şi o gamă largă de arome pe piaţă care au beneficii în diferite ramuri ale sănătăţii.

Ceaiul alb

Este mult mai puţin procesat decât alte forme de ceai, prin urmare, polifenolii, antioxidanţi ale căror principală acţiune este prevenirea formării radicalilor liberi, luptând împotriva îmbătrânirii pielii, sunt foarte puternici. În plus, ceaiul alb conţine ECGC, un alt antioxidant care previne formarea celulelor de grăsime şi luptă cu ridurile. Studiile indică faptul că aceste beneficii ale ceaiului alb pot proteja organismul împotriva anumitor tipuri de cancer, printre care şi cancerul de colon.

Ceaiul negru

Este plin de polifenoli. Ceaiul negru este perfect pentru a vă ajuta să păstraţi o respiraţie plăcută. Cercetările au arătat că polifenolii împiedică dezvoltarea bacteriilor în gură, minimizând astfel compuşii mirositori pe care aceste bacterii îi produc. Black-tea-composition-with-mint-leaf-on-wooden-paletteCeaiul negru ajută şi la oprirea depunerii grăsimii pe abdomen, ajutând la pierderea în greutate. Are proprietăţi de inhibare a glucozei, ceea ce înseamnă că ar putea ajuta şi la prevenirea diabetului zaharat.

Ceaiul de ginseng

Ginsengul are reputația de a fi un puternic afrodisiac, în special pentru bărbați. Ceaiul de ginseng este considerat tonic, având capacitatea de a spori vitalitatea întregului corp.

Ceaiul de lemn dulce

Lemnul dulce este o plantă care crește în Marea Mediterană și în Asia. Este, de fapt, și mai dulce decât zahărul și nu are calorii. În afara faptului că este foarte bun pentru a potoli pofta de dulce, lemnul dulce este,  mai ales antiiflamator, având proprietăți de eliminare a bacteriilor. Tot ceaiul de lemn dulce conține compuși terapeutici care ajută la calmarea durerilor în gât.

Ceaiul de mentă

Este foarte puternic în calmarea diareei, ceaiul de mentă este un bun aliat în îmbunătăţirea mobilităţii tractului gastro-intestinal. Stimulează sistemul imunitar deoarece este bogat în nutrienţi: fosfor, vitamina B, calciu etc. Peppermint-TeaAceşti nutrienţi întăresc sistemul imunitar şi reduc apariţia bolilor şi infecţiilor în organism.

Ceai din floarea pasiunii

Floarea pasiunii este cunoscută şi sub denumirea de Passiflora. Această plantă acţionează ca un sedativ şi poate fi remediul perfect în problemele de insomnie, agitaţie nervoasă sau tulburări gastro-intestinale. Activitatea sedativă se datorează în special fitocomplexului flavonidic care acţionează cu alte substanţe active din această plantă, ducând astfel la calmarea şi, în timp, chiar la tratarea definitivă a simptomelor. Antispasmodică şi lipsită de pericol, passiflora are un efect pozitiv şi în cazul nevralgiilor şi al astmului spasmodic, favorizând echilibrul somnului fiziologic, mai ales în primele faze ale repaosului.

Ceaiul de ghimbir

F u n c ţ i o n e a z ă ca un agent anti-inflamator. IngwerteeBlochează substanţele chimice care provoacă umflături în creier, reducând inflamaţia aproximativ la fel de rapid ca o aspirină. Dacă te doare capul, bea o ceaşcă de ceai la începutul primelor simptome.

Ceaiul de urzică

Are proprietăți antihistamatice și poate preveni febra și alergiile. Ceaiul de urzică vitaminizează, reminarilizează și echilibrează sistemul de apărare al organismului, elimină stările de anemie și astenie. În plus, poate ameliora simptomele de nas înfundat, strănut sau mâncărimi ale ochilor. Pentru a avea un efect bun, fierbeţi urzica timp de 15-20 de minute şi, pentru un gust mai bun, puteţi adăuga o felie de lămâie.

Ceaiul verde

Compoziția ceaiului verde este formată din uleiuri esențiale, teină, tannini catechici, aminoacizi, vitamina C, proteine, calciu, fluor și altele. Toate aceste componente fac din ceaiul verde un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, stimulator al proceselor de ardere a grăsimilor şi factor de protecţie anticancer.green-tea-e1429210531847

Câteva indicații terapeutice ar fi: ajută la slăbire, întârzie îmbătrânirea prematură a tenului, reduce formarea tartrului dentar şi stopează apariţia cariei dentare, datorită fluorurilor şi taninurilor conţinute, previne obezitatea și greutatea în exces, oboseala intelectuală sau fizică, previne reţinerea apei în organism.

autor Ionela Maiorescu

 

Despre autor

Postati un comentariu