Cea mai bună parte din cele mai uzuale alimente

Postat Apr 22 2016 - 7:58pm de catre foculvietii

Ce îţi place mai mult la pâinea proaspătă – coaja uşor crocantă sau miezul, cu aroma lui irezistibilă? Când cumperi salată verde, cum o alegi – cu frunze subţiri şi fragede sau mai groase, mai „bătrâne”? Gata, ai răspuns? Acum citeşte articolul nostru, ca să vezi dacă gusturile tale te ghidează corect şi consumi, de predilecţie, partea cea mai nutritivă din fiecare aliment.

Varza

F r u n z e l e exterioare sunt campioane prin concentraţia de nutrienţi: ele conţin mai multe vitamine cu puternic efect antioxidant – vitamina C, vitamina E – decât frunzele mai fine care formează miezul verzei. În plus, frunzele groase, de un verde intens, mustesc de sucuri tămăduitoare datorită cărora această legumă aparent banală este vedetă în medicina naturistă: cu cât este mai suculentă frunza, cu atât mai puternic acţionează atunci când este aplicată pentru a vindeca cele mai diverse afecţiuni ale pielii. c31f12c7-e5bc-45ce-b768-a0efe8bc9b84Fitoterapeuţii explică efectul extraordinar al cataplasmelor cu frunze de varză prin afinitatea plantei pentru secreţiile nocive din corp: aceste lichide străbat straturile pielii şi ies la suprafaţă, unde formează băşicuţe, pustule,­ inflamaţii purulente. Iar frunza de varză grăbeşte vindecarea prin afinitatea ei pentru aceste lichide otrăvite.

Nu arunca nici frunzele interioare! Varza, în întregul ei, este o sursă excelentă de vitamine (vitamina B3, vitamina B12, vitaminele C şi E deja amintite), de fier, calciu şi minerale (cupru, zinc, fosfor, magneziu, mangan, sulf).

Salata verde

Frunzele groase sunt cele mai hrănitoare. Ştiu că îţi place să savurezi frunzele subţiri şi cauţi, la piaţă, salatele cu cât mai mult miez. Nu vreau să îţi stric pofta, dar să ştii că nu faci cea mai bună alegere. La fel ca şi în cazul verzei, tot frunzele mature, groase şi lucioase, de un verde intens au cel mai mare conţinut de vitamine (A, B1, B2, C, E).

lettuce-3

Nu arunca nici frunzele fragede! Frunzele subţiri din miez conţin, şi ele, nutrienţii amintiţi mai sus (chiar dacă în doze ceva mai reduse), plus substanţele active specifice salatei verzi – lactuarină, lactucină, acid lactucic – care reprezintă, pentru ţesuturi, un „combustibil” de cea mai bună calitate.

Oul

Gălbenușul cumulează majoritatea nutrineţilor din ou. De la „proteinele prietenoase” (uşor de absorbit în organism, conţinând toţi aminoacizii necesari pentru derularea metabolismului la parametri optimi), vitamina D, care fixează calciul în oase; vitamina B2 – numită şi riboflavină -, care fixează fierul; vitamina B5 – care contribuie la eliminarea toxinelor din organism; seleniu, fier, potasiu, magneziu etc. Gălbenuşul este şi principala sursă de acid folic şi fosfor. Raw_egg

Pentru a beneficia de întreaga ofertă de sănătate a gălbenuşului, el trebuie consumat crud (stare în care se digeră uşor şi se asimilează cel mai bine) sau fiert între 3 şi 5 minute.

Nu arunca nici albușul! Mai ales dacă ai colesterolul crescut. Gălbenuşul conţine toată cantitatea de colesterol din ou: două gălbenuşuri furnizează o cantitate de colesterol care depăşeşte cele 300 mg/zi recomandate într-o alimentaţie sănătoasă. Pe când albuşul este o proteină slabă, dar săţioasă. Evită, însă, albuşul crud: încetineşte digestia şi absorbţia proteinelor şi se poate infesta foarte uşor!

Carnea de pasăre

Pieptul conţine cea mai mică doză de colesterol. De aceea este partea cea mai recomandată în diete când vine vorba despre carne de pasăre. poultryPieptul de pui, de exemplu, conţine circa 50% din cantitatea de colesterol pe care ţi-o furnizează o friptură de vită, de exemplu. Cu precizarea esenţială: să îl cumperi fără piele (sau să cureţi pielea de pe bucata de piept şi să o arunci, pentru că „musteşte” de grăsimi).

Nu arunca nici copanele! Dacă analizele medicale au arătat că organismul tău are probleme cu asimilarea fierului, este bine să mănânci mai curând copane – carnea lor conţine de trei ori mai mult fier decât pieptul.

Pâinea

Coaja este preferata celor mai mulți dintre noi. Pentru că este crocantă , se mestecă mai bine (pe când miezul te ”îndeamnă” parcă să-l înghițiți pe nemestecate) și pare mai savuroasă. BreadO preferinţă legată de gust şi justificată de cercetătorii din domeniul alimentar: crusta pâinii conţine de până la opt ori mai multă lizină, un nou tip de antioxidant care luptă împotriva cancerului, decât miezul.

Nu arunca nici miezul! Se spune că el ar conţine multe calorii decât crusta pâinii. În realitate, diferenţa este dată de faptul că miezul conţine multă apă şi aer (este „umflat”), pe când coaja este uscată (deshidratată în cuptor, în timpul coacerii). De aici ideea potrivit căreia miezul ar favoriza creşterea în greutate (surplusul caloric), iar coaja nu.

autor Alexa Marin

 

Despre autor

Postati un comentariu