Cum ne eliberăm de scenariile familiale?

Postat Apr 24 2016 - 12:41pm de catre foculvietii

„Când luăm pe mama şi pe tata în inima noastră, aşa cum sunt, ei rămân în întregime acolo, dar fără acele lucruri faţă de care am fi avut ceva să le reproşăm”, Bert Hellinger.

Constelaţiile familiale

Constelaţiile familiale reprezintă o metodă de psihoterapie sistemică. Fondatorul acestei metode este psihoterapeutul Bert Hellinger din Germania. Participanţii beneficiază de rezolvarea unor probleme personale sau de familie, probleme care generează adevărate blocaje manifestate prin: traume, agresivitate, depresii, fobii, boli, dependenţe, insuccese, dezechilibre emoţionale, dizarmonii.3d-happy-family-1

În viaţa părinţilor, bunicilor şi străbunicilor noştri au existat tot felul de evenimente nedorite, multe traume personale sau colective i-au amprentat încă din copilărie, efectele acestora producându-se şi în viaţa urmaşilor, mulţi fiind uimiţi de repetarea aceloraşi evenimente precum adevărate scenarii familiale. Şedinţele de constelaţii familiale oferă posibilitatea de a se depista cauzele traumelor care se repetă şi unde trebuie intervenit pentru ca pe arborele genealogic să se restabilească armonia şi să se manifeste fructele iubirii. Totul se bazează pe curgerea energiilor, pe mişcarea energiei câmpurilor morfogenetice conectate cu alte câmpuri de energie, pe mişcarea unor tipare fixate adânc în trecut care determină transmiterea unor blocaje de la o generaţie la alta.

Să ne onorăm părinţii, strămoşii

Multe probleme, blocaje şi încurcături care se perindă în viaţa noastră pot fi generate şi de atitudinile negative, de judecăţile de valoare pe care le emitem la adresa celor care ne-au dat viaţă, mama şi tata, sau la adresa bunicilor, străbunicilor. Este foarte important să îi onorăm pe toţi pentru că au făcut actul suprem de a da viaţă, fiecare a făcut atât cât a putut şi ce a putut mai bine în contextul social, istoric şi cultural al acelui timp. Şi ei au avut traumele lor, necazurile lor pe care le-au depăşit cum s-au priceput mai bine şi niciodată nu i-a părăsit credinţa în Dumnezeu, dragostea şi speranţa. Să îi privim şi să îi îmbrăţişăm cu drag, să aprindem o lumânare pentru ei indiferent că sunt vii sau morţi, mulţumindu-le pentru tot ce au făcut pentru noi.

Ce trebuie să cunoaştem?

Pentru ca cineva să intervină pe arborele genealogic pentru a schimba lucrurile în bine e nevoie de multe informaţii. Să cunoască şi să redea aspectele importante din viaţa personală-informaţii despre naştere şi copilărie, adolescenţă, şocuri emoţionale etc.stick-family Să aibă informaţii despre părinţii lui, decese premature din viaţa mamei şi a tatălui, avorturile care au avut loc, despre fraţi şi surori. Să știe ce traume au fost în familia de origine, despre bunici, străbunici, unchi, mătuşi, traume individuale sau colective (războaie, catastrofe etc.), ce probleme s-au repetat la mai mulţi membri ai familiei, relaţiile din familia de origine etc. Să dețină cât mai multe informaţii de pe linie maternă şi paternă.

Ce probleme pot fi abordate în constelaţie:

Pot fi abordate aspecte ce ţin de comunicare, de profesie, de sănătate, de îmbunătăţirea relaţiilor cu părinţii, cu copiii şi alţi membrii ai familiei, efectele negative ale abandonului, ale adopţiilor, dezmoştenirilor, efectele avorturilor, ale deceselor premature, sinuciderilor, stigmatizărilor, ale unor enigme/secrete de familie sau personale, urmările crimelor, ale unor pierderi (persoane dragi, locuinţe, averi), efectele violenţelor, agresivităţii faţă de cei din familie, alcoolismului, ale unor boli incurabile, probleme legate de lipsa apartenenţei la o familie, nerecunoaşterea unui copil, lipsa părinţilor, părăsirea copiilor de către unul sau ambii părinţi, moartea prematură a unui părinte, violuri, scandaluri şi multe altele. Această terapie scoate la suprafaţă lucruri ascunse, lucruri care din motive de ruşine sau din cauza orgoliului nu au fost comunicate, au mocnit şi au amprentat viaţa familiei împiedicând curgerea energiilor şi a iubirii, rămânând în inconştientul familiei generează blocaje de la o generaţie la alta. Constelaţiile familiale dau prilejul cunoaşterii de sine, dezvoltării personale, elevării spirituale precum şi activării resurselor personale care sunt în stare latentă.

Din relatările celor care au participat la constelaţiile familiale

Irina, 36 de ani: „Fac parte dintr-o familie cu trei copii, tata a decedat când eu aveam 4 ani, şi bunica din partea mamei a ramas văduvă la 32 de ani. M-am căsătorit la 24 de ani şi am doi copii. La un moment dat, soțul meu a fost lovit de o mașină pe un trotuar, a fost în spital și în mare s-au rezolvat problemele. După această întâmplare m-am gândit că prea se repetă tragediile care au fost pe linie maternă. Am participat la o şedinţă de constelaţii familiale în care am aflat multe alte traume care s-au petrecut în viaţa bunicii şi străbunicii din partea mamei. Am fost uimită de modalitatea de lucru şi de trăirile intense pe care le-am avut şi m-am bucurat că am putut să ajut la elucidarea multor probleme din familia mea de origine. Am făcut lumină dăruind iubire celor din familia de origine şi sunt convinsă că traumele părinţilor mei nu se vor mai repeta în viaţa mea, a surorilor mele şi a copiilor mei.”

Family Playing Game Together At Home

Leonard, 48 ani: „Aveam zilnic probleme în familie, mă certam des cu soţia şi cu copiii. Într-o zi le-am spus că vreau să mă omor, eram total dezorientat şi nu mai vedeam rostul vieţii mele. În familia mea de origine au fost foarte multe scandaluri, tata ne bătea şi ne alunga din casă, uneori dormeam pe unde puteam. Într-o zi un amic m-a invitat la un workshop de constelaţii familiale, mi-a spus câteva vorbe despre ce se petrece acolo şi am hotărât să merg. Am intrat în dinamica şedinţelor ţinute pentru alte persoane, apoi m-am hotărât să îmi lucrez şi eu tema familiei mele. Am rămas foarte surprins de modul în care au ieşit la suprafaţă unele lucruri de care abia îmi mai aminteam şi eu, iar altele despre care nu ştiam nimic, dar am început să fac diferite conexiuni. După workshop am trecut pe la părinţii mei şi am început să-i întreb câte ceva despre viaţa lor, mi-au confirmat multe încurcături despre care aflasem în acea zi. Pe parcurs soţia, copiii şi cei din jur au sesizat multe schimbări în comportamentul meu şi mă întreabă ce s-a petrecut că am devenit alt om.”

autor Marilena Moldovan

Despre autor

Postati un comentariu