În anotimpul rece, pielea suportă numeroase agresiuni. Frigul, vântul și diferenţele de temperatură sunt principalii factori responsabili pentru deshidratarea pielii. Pielea mâinii este expusă la agresiuni exterioare repetate: folosirea produselor chimice, frigul sau apa dură, iar protecţia lor naturală este îndepărtată prin spălările repetate. Asta nu înseamnă că vă sfătuim să nu vă mai spălaţi pe mâini, ci doar vă recomandăm folosirea unui săpun hidratant.
Pe timpul iernii, utilizarea unei creme pe bază de glicerină, parafină sau unt de karite, substanțe recunoscute pentru proprietăţile lor emoliente, este obligatorie. Este mai bine să folosim mănuşi din piele în locul mănuşilor din lână, cele din piele ajută la păstrarea apei în ţesuturi, pielea rămânând astfel hidratată.
Să nu uităm să folosim mănuşi de menaj atunci când facem curăţenie şi folosim detergenţi, deoarece aceştia sunt inamicii numărul unu. În afară de cremele speciale din farmacii, pentru îngrijirea mâinilor există şi metode naturiste cu rezultate miraculoase. Putem amesteca ulei de măsline cu două picături de ulei esenţial de lavandă sau rozmarin, cu acest amestec facem un masaj de câteva minute, după care punem mănuşi de bumbac şi lăsăm să acţioneze peste noapte. Dimineaţa vom avea mâini de zeiţă.
Un alt tratament minune este amestecul de miere, ulei de măsline călduţ şi zeamă de lămâie. Se aplică de regulă seara şi se lasă să acţioneze cam 20 – 30 de minute.
Şi nu uitaţi: iarna se poartă mănuşi!