Cum să învingi gelozia în cuplu

Postat Apr 24 2016 - 11:16am de catre foculvietii

Aproape nu există cuplu în care cel puţin unul dintre parteneri să nu fie gelos. Până la un punct e normal, chiar este considerată o dovadă a dragostei. Dar, peste anumite limite, gelozia poate deveni patologică şi poate duce chiar la despărţirea partenerilor. Rădăcinile geloziei sunt diverse şi numeroase. Iată care sunt cele mai frecvente şi cum le poţi depăşi.maxresdefault Poţi fi gelos pentru că te subestimezi. Ca bărbat, dacă te stimezi prea puţin, te gândeşti că partenera ta se poate uita la altcineva pe care consideri că îl va găsi mai bun decât tine. Astfel, te vei simţi mereu în pericol. Aceste sentiment poate avea rădăcina în copilărie, din cauza lipsei de afecţiune. Situaţia este valabilă şi pentru femei. Gelozia poate apărea fiindcă eşti înclinat să cucereşti şi alte persoane în afara partenerei tale. În această situaţie vei fi convins că şi ea are aceleaşi dorinţe. Ceea ce nu este mereu adevărat. Idealizarea partenerei poate naşte gelozia. Consideri că partenera ta este minunată, extraordinară, dorită de orice bărbat care-i apare în cale. E doar o atitudine subiectivă. Îţi place starea de gelozie şi o cultivi. Deşi te face să suferi, îţi dă un sentiment de forţă, de trăire intensă, de dorinţă. Te face să simţi emoţii puternice, ceea ce îţi place. Iubeşti, de fapt, ideea de posesiune asupra celuilalt. În gelozie există şi această dimeniune a posesivităţii. Devii gelos când vezi că partenerul manifestă o dorinţă cât de mică de libertate. Chiar şi dacă acesta are diverse activităţi în care nu eşti şi tu implicat. jealousy-1Poţi fi gelos şi din teamă. Teamă de singurătate. Dacă partenerul mă părăseşte nu voi putea supravieţui. Această angoasă a abandonului se află la originea unei gelozii feroce.

O problemă personală

Când gelozia este patologică, deja nu mai este o problemă de cuplu, ci una legată de problematica personală. Poţi fi gelos pentru că nu ai suficientă forţă în tine pentru a lăsa libertate celuilalt, pentru a avea încredere în el, pentru a-i inspira încredere, pentru a avea forţa de a trăi singur. Este o problemă personală, de aceea, când gelozia depăşeşte limitele suportabilului se impun câteva şedinţe de psihoterapie. Pe de altă parte, există acea gelozie naturală, care nu are aspecte patologice declanşată de fapte reale, nu de impresii sau fantasme. Nu uita că gelozia poate fi prezentă şi la bărbaţi şi la femei. Nu există monopol!

Trucuri ca să învingi gelozia:

Lasă partenerului un spaţiu intim. Adică nu da buzna în viaţa lui cu totul. Fiecare individ are dreptul la grădina lui secretă, la intimitate personală. Faptul că sunteţi un cuplu nu înseamnă că trebuie să îţi spună totul. Nu-i deschide e-mailurile, nu-i umbla în telefonul mobil! Nu fi gelos pe colegii de serviciu. Adesea între colegii de sex opus au loc diverse intimităţi nevinovate, ca o consecinţă a timpului petrecut împreună. Evită aluziile deplasate şi caută să ai încredere în partener. Acceptă-i prietenii. Când intri într-o relaţie de cuplu trebuie să accepţi şi prietenii partenerului şi ieşirile lor împreună. Profită şi întâlneşte-te şi tu cu cercul tău de prieteni.

Despre autor

Postati un comentariu