Importanţa zonelor reflexogene

Postat Mar 16 2016 - 5:24pm de catre foculvietii

Zonele reflexogene sunt foarte importante atât pentru reflexodiagnostic, cât şi pentru masajul reflexogen care ajută la eliminarea toxinelor şi la înlăturarea blocajelor existente. Efectele se simt la toate nivelurile, ceea ce face să se instaleze calmul, liniştea şi pacea interioară, starea de sănătate ameliorându-se vizibil.couple-massage-1024x852

Reflexologia pe mâini

În numărul precedent am arătat de ce reflexodiagnosticul şi masajul reflexogen este mai indicat a se face pe tălpi, dar nu sunt de neglijat nici celelalte zone reflexogene: palme, urechi, vertebre.

Mâinile constituie acele părţi ale corpului pecare le folosim toată viaţa în multe scopuri. Palmele nu au importanţă doar pentru motricitate, ci şi pentru multiplele funcţii, ele având omare complexitate. Cu palmele alinăm, mângâiem, salutăm, gesticulăm, mişcările degetelor în timpul activităţilor sau în timpul vorbirii fiind deosebit de semnificative.

Şi pe mâini este miniaturizat corpul uman, prin masajul reflexogen de la mâini se acţionează asupra terminaţiilor nervoase, stimulându-se eliminarea toxinelor, cristalelor de calciu şi a conglomeratelor de de acid lactic.

Şi acest masaj reflexogen are diverse contraindicaţii, nusepractică în următoarele cazuri: artrită reumatoidă, inflamaţii ale articulaţiilor, tăieturi, răni, arsuri, infecţii, cicatrice recentă, boli ale sistemului nervos, boli mentale, existenţa unor zone dureroase pe suprafaţa mâinilor.

 

Polaritatea energetică a mâinilor

Din punct de vedere energetic, se consideră cămâna dreaptă are polaritatea Yang (emiţătoare), iar mâna stângă are polaritatea Yin (receptoare), unind palmele în rugăciune echilibrăm energiile corpului. De asemenea, frecând palmele se masează toate zonele reflexogene ale corpului existente pe suprafeţele palmelor şi astfel se energizează tot organismul echilibrându-se energiile Yin şi Yang. Între palme, degete şi organele din corp este o permanentă interdependenţă, precum între zonele reflexogene de pe tălpi şi întregul corp.

Energia Yang este energia cerului, a căldurii şi a luminii, a zilei, a mişcării şi vieţii, este energia masculină pe care o primim din cer şi străbate meridianele corpului de lacapsprepicioare. Energia Yin este energia nopţii, a liniştii, întunericului, frigului, este energia feminină pe care o primim de la Pământ şi ne străbate corpul de la tălpi până în creştet. Pentru sănătatea ideală este bine a fi un echilibru între cele două energii.

Degetele mâinilor

Pe degete sunt diferite puncte de presopunctură, prin degete trec meridianele energetice corespunzătoare diferitelor organe, iată de ce e bine să ne masăm palmele pe ambele feţe şi degetele.

Acest masaj reflexogen este uşor de practicat în autoterapie. Cu mâna dreaptă se poate masa mâna stângă şi invers. Sepotfolosi diferite uleiuri sau creme recomandate în acest scop. Masândpalmele şi fiecare deget în parte contribuim substanţial la prevenirea unor boli sau la înlăturarea celor instalate. Consultarea unui specialist în acest sens este binevenită, câteva indicaţii referitoare la acest masaj vă vor da şi mai multă plăcere pentru autoterapie. Din sumedenia de informaţii despre degete o să vă ofer doar câteva pe care le consider mai utile pentru ca cititorul să ştie ce influenţe se produc masând degetele:

woman acupressure face massage closeup

  • Degetul inelar reprezintă inima, splina şi pancreasul.
  • Degetului mic îi corespund inima şi intestinul subţire, la baza unghiei este un punct de presopunctură care fiind masat ajută în cazuri de leşin.

Zonele dureroase de pe palme sau de pe degete, precum şi rigiditatea mâinilor reflectă existenţa diferitelor disfuncţii. Masajul reflexogen, făcut cu continuitate în fiecare zi, va da rezultate foarte bune.

 

Reflexoterapia la urechi

Punctele reflexogene din zonele urechilor au fost descoperite de medicina orientală, pe aceste zone sunt puncte corespunzătoare organelor din corp cu care sunt într-o strânsă interdependenţă. Existenţa acestor puncte, ale unui corp în miniatură, au fost cunoscute în China antică de mii de ani. Pe aceste zone se practică şi acupunctura şi presopunctura. Auriculoterapia s-a dovedit a fi foarte eficientă, practicată de către specialişti, beneficiarii vor constata schimbări mari în starea lor de sănătate. De exemplu, masarea lobului de la ureche va duce la rezolvarea problemelor legate de inflamaţiile cavităţii bucale, dantură, miopie, glaucom.

Specialiştii au  constatat  că  auriculoterapia este net superioară, fapt reliefat de complexitatea relaţiilor pe care le are urechea cu meridianele energetice şi cu sistemul nervos central. Suprafaţa auriculară are diferite protuberanţe, şanţuri şi curburi specifice. Fiind o zonă foarte sensibilă se recomandă a nu se face la voia întâmplării, ci să se apeleze la specialişti.

  • Degetul mare (policele) este traversat de meridianul plămânului şi corespunde  ficatului. Pe acest deget există şi două puncte importante: unul pentru intestin şi celălalt pentru sistemul nervos centra Se consideră că din punct de vedere energetic acest deget este neutru.
  • Degetul arătător (indexul) este traversat de meridianul intestinului gr
  • Degetului mijlociu îi corespund meridianul vase-sex şi circulaţia sanguină.

autor Marilena Moldovan

 

 

Despre autor

Postati un comentariu