Sfaturi pentru amenajarea dormitorului

Postat Mar 12 2016 - 3:18pm de catre foculvietii

Se spune că o treime din viață ne-o petrecem dormind. Aşa că suntem datori să ne îmbunătățim calitatea somnului. Ne putem amenaja dormitorul după câteva reguli simple care ne pot spori confortul şi care ne mențin ridicat standardul de relaxare.839eda9841ee86ca99336685a5923ed7

Poziționarea patului

În privința patului, este necesar să avem în vedere anumite aspecte: dimensiunea acestuia, poziția şi câteva caracteristici definitorii ale sale. Dimensiunile standard sunt de 90, 1.40, 1.60, 1.80, 2.0, toate cu lungimea de 2.0 m. Aşadar, dacă îl poziționăm pe mijloc, e bine de ştiut că acesta are nevoie nu numai de suprafaţa efectivă pe care o acoperă, ci şi de o suprafaţă minimă de 60 cm de jur-împrejurul lui. Dimensiunea patului poate varia în funcție de preferință şi buget.

Nu se recomandă poziţionarea capului patului în dreptul unei ferestre, atât din motive estetice, cât şi din motive de sănătate. În plus, un studiu a relevat faptul că oamenii se simt mult mai în siguranţă în momentul în care privesc o cale de ieşire, poziţionarea patului pe acelaşi perete cu uşa fiind de aceea o alegere incorectă.

Din cele mai vechi timpuri, s-a vehiculat că ar trebui să dormim cu corpul orientat pe axa nord – sud. Designerii de interior ne sfătuiesc să dormim cu capul către nordul magnetic, diferit cu 15 grade față de cel geografic, deoarece liniile de câmp magnetic taie pământul de la nord la sud.

Culorile

Se pare că anumite culori nu sunt recomandate în dormitor deoarece pot afecta calitatea unui somn liniştit. Există anumite culori pe care specialiştii ni le recomandă, însă ne atrag atenția la proporții. Este bine să le moderăm, apelând la combinații cu alb sau crem. Pe primul loc se află nuanțele de albastru (în special bleu). Psihologii sunt de părere că această culoare nu este doar plăcută vizual, ci şi relaxează cel mai bine psihicul. Designerii recomandă cu precădere combinațiile de alb şi bleu sau accente de albastru închis.Bedroom-by-TareqBanama

O altă culoare recomandată este rozul pal, în cazul dormitoarelor de copii sau adolescenți (mai ales dacă ne gândim la fetițe). Dormitoarele pentru copii sunt ofertante, culori precum orange sau galben îşi pot face apariția ingenios. Galbenul are de asemenea un impact pozitiv, transmițând o atmosferă  însorită,  de  vacanță, de relaxare. Dormitorul va fi aerisit, luminos şi călduros. Această culoare se poate asorta foarte uşor cu nuanțele clasice de mobilier, cum sunt cele wenge sau maro. Verdele este o culoare potrivită pentru dormitor. Acesta transmite prospețime, energie şi optimism. Vine în mai multe nuanțe, de la clasicul „ou de rață”, la verde lime, până la tonuri de smarald şi turcoaz. Le putem combina cu alb în funcție de intensitate pentru a păstra o proporție moderată. Mai mult, culoarea orange începe să capete curaj în dormitoare, fiind unisex şi uşor de încadrat în amenajările contemporane.

Lumina

Draperiile sunt necesare, maiales dacă locuim pe o stradă puternic iluminată noaptea. Însă draperiile sunt foarte utile dimineața, pentru a ne feri de razele de soare care invadează camera. În plus, vor aduce mai multă intimitate.Iluminatul dormitorului trebuie să fie cald şi filtrat. Astfel sunt indicate becurile de intensitate scăzută saucareoferă olumină difuză. Deasemenea, putem instala întrerupătoare care controlează intensitatea luminii, pentru a putea ajusta lumina în funcție de nevoi: citit sau odihnă.

Podelele

De-a lungul timpului s-au adus în discuție două alternative în ceea ce priveşte cea mai potrivită podea în dormitor. Adesea se folosesc suprafețe  netede  precum  laminatul,  parchetul sau duşumeaua, deoarece acestea nu rețin şi nu atrag praful cum este în cazul covoarelor. Totuşi, acestea din urmă au avantajul de a fi moi, pufoase şi călduroase, ceea ce nu este de neglijat. De evitat linoleul deoarece dă impresia unei săli de aşteptare şi creează o atmosferă apăsătoare.amazing-Cute-bedrooms

Spațiul de depozitare

Din dormitor nu trebuie să lipsească spațiul pentru depozitarea diferitelor lucruri necesare: haine, prosoape sau papuci de casă. Rafturile şi sistemele care pot fi prinse în dulapuri au grijă ca încăperea să rămână în ordine şi fiecare lucru să aibă locul lui. Dacă dormitorul este mai mic, uşile dulapurilor pot fi prevăzute cu oglindă deoarece lasă impresia de spațiu mai mult. De asemenea, obiectele suspendate dau iluzia de spațiu deoarece nu ocupă suprafața pe podea.

De evitat

În dormitor nutrebuie săseafle multeplante, mai ales cele înflorite care împrăştie diverse miresme. Se reduce cantitatea de oxigen şi astfel ne influențează somnul şi odihna în mod negativ. Televizorul nu are ce căuta într-un dormitor. Cercetatorii italieni au ajuns la concluzia că televizorul impune anumite „bariere” vieții de cuplu. Electronicele poluează camera cu radiații şi tulbură constant odihna fără să ne dăm seama. Brownstone%20Village%20-%20892579080_2760-2200-b3

Dormitorul reprezintă spațiul în care ne odihnim şi în care ne recuperăm toată energia pierdută după o zi lungă şi obositoare. Tocmai de aceea, această încăpere trebuie amenajată, având grija fiecărui detaliu.

 

Despre autor

Postati un comentariu